Ardıç Ağacı ve Tohumu (Juniperus Communis):Güzel kokulu, sivri ve uzun yaprakları; parlak siyah, kozalak şeklinde meyveleri olan, ortalama 8-9 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır. 600 yıl yaşayabilir. Meyvelerine Ardıç Tohumu da denilir. Uçucu yağ, organik asitler, reçine, acı madde, glikoz ve sakaroz içerir. C vitamini açısından da zengindir.
Ardıç Ağacı ve Tohumu nasıl kullanılır? Ardıç tohumu kurutulup yenebileceği gibi toz haline getirilerek (kaynatmadan) suya karıştırarak da kullanılabilir. Ardıç tohumunun dışında, ardıcın odunu ve dallarından elde edilen ardıç katranı da kullanılır. Odunundan kalem yapılır, dallarından elde edilen katran ise bazı cilt hastalıklarında kullanılır.
TÜRKİYE’NİN EN YAŞLI ANA ARDIÇ AĞACI 1120 YAŞINDA
MERSİN İLİ ÇAMLIYAYLA ilçesinin Kadıncık Vadisi'nde bulunan Ana Ardıç, bin 120 yaşına girdi.
Alınan bilgiye göre Kadıncık Vadisi'nde bulunan Ana Ardıç Tabiat Anıtı Ana Ardıç, 22 metre boyunda, 2.75 metre çap ve 7.20 metre çevre genişliğine sahip ve dişi bir kokar.
Zamanla bölgeye adını veren ve Çamlıyayla ilçe merkezinin batısında gidildiği zaman 30 km uzaklıkta, Koz Pınarı mevkiinde bulunuyor.
Çamlıyayla’dan kuzeye doğru yaklaşık 20 km kadar gidildiğinde Bolkar Dağları eteğinde ve Kadıncık vadisinin kuzeyinde ulaşılan Ana Ardıç, bir tarih ve tabiat anıtı olma özelliğinin yanında, bugün 1116 yaşında, 22 metre boyunda ve 3,5 metre çapında Türkiye’deki ender ağaçlardan biri olarak biliniyor.
Rivayete göre, uzun yıllar önce bu ağacın dalında 50 arı kovanı bulunduğu söylenmekte ve ağacın çevresini on kişi rahatlıkla çevirdiği halde gövdeyi kapatamamakta. Bu asırlık ardıcı görmeden Çamlıyayla’dan kimse ayrılmıyor.
Yaygın adı Ana Ardıç, bilimsel adı ise Juniperus Foetidissima olan ve Türkçe adı Kokararadıç olan bu tabiat anıtı, Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 1995 yılında tescil edilerek plaketi 1995 yılının Kasım ayında yerleştirildi.