Ispanak tohumu serin ve rutubetli havalardan hoşlanır. Sebze olarak her yerde yetişiyor. Ama anavatanı Kafkasya ve Afganistan civarıdır. Ispanakgiller familyasından ıspanak kış sebzesi olarak yetişen, kazık köklü ve iki evcikli otsu bir bitki çeşididir. 5 dereceye kadar dayanabilir. Daha çok soğuklarda zarar görmeye başlar.
Ispanak tohumunun iki çeşiti vardır.
Dikenli ve dikensizdir.
Dikenli olan ıspanak tohumu dikenli ve köşeli, yaprakları da mızrak şeklinde oluyor. Bu ıspanak tohumu kışa daha dayanıklıdır.
Dikensiz ıspanak tohumu ise dikensiz ve yaprakları geniş oluyor. Dünyada ve ülkemizde en çok ekilen ıspanak tohumu türü dikensiz olan ıspanaktır.
Ispanak tohumu serin iklimi sever. Soğuk havalara ve dona karşı dayanıklı bir sebzedir. Yağışlı havalar ıspanak tohumunun işine yarar. Çünkü ıspanak tohumu daha iyi filizlenir. Kış mevsimi boyunca ülkemizin her yerinde tüketilen bir sebzedir.
Ispanak tohumu toprak seçmez. Ispanağın güçlü bir kök yapısı vardır. Ispanak tohumu her tür toprakta kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Seçici değildir.
Ispanak tohumu iyi filizlenip gelişebilmesi için ekim yapacağınız alanda yeterli besin maddesi ve su bulunmasına özen göstermek gerekiyor. Toprak verimli ise ek gübre takviyesine gerek kalmaz.
Ispanak tohumunun ekme yöntemi:
Ispanak yetiştirmek için tohum kullanmanız gerekiyor. Adı tohumdur ama aslında yalancı bir meyvedir. Ispanak tohumu ekmek için önce bahçe toprağını belleyin. Sonra tırmıkla toprağı düzleştirin. Ispanak tohumlarını havadan, aralıklı olarak serpin. Tohumların üzerini kapatıp toprağı sıkıştırın. Ispanak tohumu yumurtlama şeklinde sulamadan hoşlanır. Ispanak tohumu ortalama 10 günde çimlenir ve çimlenince fidelerin zayıf olanlarını sökün
Yanındaki yabancı otları temizleyin.
Ispanak tohumu gün boyu güneşli olan bölgelere ekmeniz daha iyi olur. Ama gölgede de yetişebiliyor. Işığı bol alırsa, bitki sapının boyu kısa olur. Bu da ıspanakta tercih edilen bir şeydir. Hava koşulları ıspanak tohumları için birinci derecede önemlidir. Erken ekilen ıspanak tohumu geç ekilenlere göre kış şartlarından daha fazla zarar görür. Azar azar ekerseniz daha sağlıklı ve lezzetli ıspanaklar yetiştirebilirsiniz. Havalar ısınmaya başlayınca ıspanak ekimini durdurun. Havalar soğuyunca
ıspanak tohumunu ekebilirsiniz. Sonbaharda ekilen ıspanak tohumundan 5-6 ay ıspanak ürünü alabilirsiniz.
Ispanaklar büyüyünce hasadı bıçakla yapın. Ispanakları önce kalın yapraklı olanlarını toplayın. İnce yapraklarını büyümeye devam edecektir. Ispanak yapraklarının uçlarında sararma olması istenmeyen bir durumdur. Keza yaprak damarlarının belirgin olması da tercih edilmez. Ispanak, besin değeri yüksek, C vitamini bakımından zengin bir bitkidir. Yaprakları koyu yeşildir ve yaprakları yenir. Yetiştirme açısından tek yıllıktır. Ispanağın içerisindeki vitaminler, magnezyum, fosfor gibi değerli mineraller sayesinde vücut için oldukça gereklidir. Ispanak özellikle demir eksikliği sorunu olanlara, yüksek demir içeriği ile çok faydalıdır.