Devedikeni bitkisi diğer adıyla meryemana dikeni :
Etken maddeler; flavonolignandan meydana gelen Silymarin, taxifolin, quercetrin, albümin, miisiliaj, sabit yağ ve acı maddeler bulunur.
Devedikeni bitkisi; insanlara doğanın bahşettiği, yetişmesi için hiç bir zahmet içermeyen,yol kenarlarında kendiliğinden yetişen bitkidir. Papatyagiller ailesindendir ve ülkemizde hemen her yerde yetişir.
Deve dikeni yıllık otsu bir bitkidir. Boyu yaklaşık olarak 50 ila 100 cm arasındadır. Genellikle yaz aylarında sarı ve beyaz renkte çiçek açar. Deve dikeninin ana vatanı, Afrika olarak bilinse de, daha çok Akdeniz coğrafyasında yayılmıştır..Marmara ve Ege bölgesinde de sıklıkla rastlanmaktadır. Kendisine has ve güzel bir kokusu vardır. Deve kengeli, Meryemana dikeni, Sütlü kengel, Akkız, Eşek dikeni, Eşek Kömürdeği, Gengel, Karayanrik, Kibbun, Kılıç püskülü olarak da bilinir. Bu mucize bitli şifalı olduğu kadar lezzetli bir bitkidir. Kökü, gövdesi, yaprakları, tohumları, çiçek tomurcukları kısaca her yerinden yemek yapılabilir ve yemekleri çok lezzetlidir.
Deve Dikeni Nasıl Kullanılır ?
1 tatlı kaşığı deve dikeni tohumu, havanda ezilir. 1 su bardağı kaynar su ile haşlanır. Üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendirilir. Süzülerek içilir.
Kullanım şekli ; sabah aç karnına 1 bardak, öğlen yemeğinden 30 dakika sonra 1 bardak,yatmadan 30 dakika önce 1 bardak olmak üzere günde 3 defa içilir.