Isırgan Tohumu, Isırgan Mayıs-Ağustos ayları arasında çiçek açan, 20-100 cm boyunda, harabe, viranelik, yol kenarları ve duvar diplerinde bulunan bir yıllık tek evcikli otsu bir bitkidir. Gövdesi ise dik, 4 kösemsi, basit yada tabandan itibaren dallanır. Üstünde yakıcı tüyleri vardır. Yaprakları saplı olup, oval şekilli ve dişli kenarlara sahip, üst tarafı koyu yeşil renkli ve parlaktır. Yakıcı tüyleri de vardır.
Erkek ve dişi çiçekler birlikte olmasıyla yaprakların koltuğunda uzayan saplı ufak durumlar mevcuttur. Çiçek örtüsü 4 parçaya sahiptir. Meyveleri esmer renkte olup fındık gibidir. Tohumu, yağ ihtiva olan bir besi dokusuna sahiptir. Türkiye'de yetiştiği yerler; Tüm Anadolu.
Bilenen Bilişimi; Isırgan bitkisinin bütün yüzeyini saran ve değildiği zaman insanın tenine acı veren ısırıcı tüylerinden dolayı formik asit ile bütün bir bitkide histamin, klorofil, asetilkolin, demir ve C vitaminini oluşturmaktadır.
Toplanması; Bahara başlarken ve sonbaharın bitimine kadar toplanmaktadır. Kuru, gölgeli ve havadar yerlerde ince bir şekil vererek serilerek kurutulabilir. Kökleri ise, sonbaharda toplanıp, iyice temizlenerek kurutmaya bırakılıyor. Tohumlarda ise; Temmuz-Ağustos dönemlerinde toplanmaya başlanır. Kuru ve nem olmayan yerlerde saklanır.